Wie is Jaz eigenlijk?

 

Jaz is een creatie van illustratief kunstenaar Anjo Vrieling.
Het figuurtje is in de afgelopen jaren al tekenend en schilderend geboren en gegroeid. Jaz verdiende een verhaal en werd de hoofdpersoon van het prentenboek De planeet van Jaz met als thema: kijk om je heen, sta open voor anderen, dan zie je dat je niet alleen bent.

Er is zelfs een prikkelarme voorstelling (De wereld van Jaz) voor het speciaal onderwijs van gemaakt i.s.m. stichting De Vertelfabriek.

 

Anjo: "Zonder dat ik daarover had nagedacht is het een boekje geworden dat eigenlijk heel actueel is. Genderneutraal zonder dat dat benoemd wordt.
Ik krijg vaak de vraag of Jaz een jongen of een meisje is. Dan vraag ik: wat vind jíj? Daar komen verschillende antwoorden op en dat is prima. Het antwoord van mezelf is dat ik een jongetje in m'n hoofd had met het tekenen, maar aan de andere kant is Jaz een soort alter ego van mij, geen jongen dus. 
Wèl heel bewust gaat het boek over diversiteit. De 7 karakters in het boek zijn allemaal anders, met ieder hun eigen beperkingen en kwaliteiten. Ik denk dat ieder kind zich wel eens 'anders' voelt en daardoor misschien alleen. Mijn boodschap is dan: zie die ander en maak contact met een simpel "Hoi, ik heet Jaz. Hoe heet jij?"

De planeet van Jaz

€ 13,25

De planeet van Jaz

€ 13,25

Een lief en stoer prentenboek
hardcover, 24 pagina's

Jaz woont in zijn eentje op een kleine planeet. Het is een leuk planeetje, maar er is niemand om mee te spelen.
Er zijn meer leuke, bijzondere, aparte figuurtjes in het boek die ook alleen op hun planeetje leven. Eigenlijk zitten ze helemaal niet zo ver bij elkaar vandaan. Als ze beter om zich heen kijken en elkaar ontdekken, besluiten ze om een planeet te zoeken die groot genoeg is voor hen allemaal.

Tekst en illustraties: Anjo Vrieling
ISBN 978 90 822840 0 3

 

“Een leuk boek met prachtige illustraties.

Mijn dochter kreeg het voor haar vierde verjaardag en dat was een perfect moment voor dit verhaal. Ze ging voor het eerst naar school waar samen spelen weer een hele andere dimensie krijgt. Iedereen vindt andere dingen leuk om te doen en dat is goed, maar als je het samen doet is het nog veel leuker. Maar ook, doordat je met verschillende kinderen bij elkaar bent, kun je niet altijd doen wat je zelf wilt. Je moet samen oplossingen bedenken om het met zijn allen leuk te hebben.

Door de manier waarop het boek geschreven is, kan mijn dochter zich er veel bij voorstellen.”


“Een vrolijk prentenboek over Jaz die zich verveelt op z’n kleine planeetje en op zoek gaat naar vriendjes om mee te spelen.

Mijn kinderen over het boek: Floortje (7): “grappig, die oogjes”, “kleine kinderen leren van vriendschap” en ”ik vind het jurkje van Kim grappig” en Guus (4) zegt: “ik vind het voetbaldveld het leukste planeetje” en ”dat je op een weggetje kan met een autootje, dat vind ik leuk”.

Ikzelf vind het er erg mooi en bijzonder uitzien en het verhaal leent zich goed om vaker te lezen en voor kinderen om zich te identificeren met 1 van de karakters. Een aanrader!”